Sarawak FA

MEET OUR COACH

Denny Da’ail
Assistant Coach
Hamzah Brahim
Mananger

Presiden FAS Akan Mengundurkan Diri Hanya Pada AGM FAS Tahun 2021.

Dato Posa Haji Majais, Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Sarawak (FAS) hari ini mengumumkan bahawasanya beliau akan mengundurkan diri selaku Presiden FAS pada Mesyuarat Agung Tahunan FAS tahun 2021 melalui cara dan proses yang betul. Dato Posa menegaskan tidak akan mengundurkan diri hanya kerana disebabkan desakan individu atau kumpulan yang mempunyai agenda tersendiri pada ketika … Continue reading “Presiden FAS Akan Mengundurkan Diri Hanya Pada AGM FAS Tahun 2021.”

Sidang Media Memperkenalkan AJK pemilihan Jurulatih dan Exco Bebas Baru FAS 2020

Bertempat di Bilik Persidangan Stadium Negeri Semalam, 17 September 2019, FAS telah mengadakan sidang media untuk memperkenalkan AJK Pemilihan Jurulatih dan Pemain Skuad Liga Premier 2020, Piala Presiden, dan Piala Belia serta memperkenalkan beberapa exco baru bagi memperkemaskan jentera pengurusan FAS dalam memartavbatkan sukan bolasepak negeri Sarawak. Majlis yang diketuai oleh Presiden FAS, Dato Posa … Continue reading “Sidang Media Memperkenalkan AJK pemilihan Jurulatih dan Exco Bebas Baru FAS 2020”

Sarawak Bakal Memulakan Cabaran Challenge Cup Pada 5 Ogos berdepan JDT 2

Sarawak yang di undi bersama Kelantan dan JDT 2 dalam kumpulan A, bakal memulakan saingan Challenge Cup berdepan pasukan JDT 2 pada 5 Ogos 2019 nanti. Sarawak yang mempunyai peluang seimbang dalam kumpulan A tersebut harus menggunakan peluang ini untuk mendapatkan momentum positif bagi persediaan menghadapi perlawanan play off selepas tamat pertandingan penghujung musim nanti. … Continue reading “Sarawak Bakal Memulakan Cabaran Challenge Cup Pada 5 Ogos berdepan JDT 2”

Minggu positif buat kem Sarawak

Beberapa keputusan positif berjaya dicatatkan oleh pasukan Sarawak FA, pasuka Piala Presiden & Piala Belia beberapa hari lepas menandakan masih ada ruang untuk memajukan bolasepak negeri ini. Tidak dinafikan kem Sarawak ketandusan keputusan positif beberapa minggu lepas, namun hasil dedikasi para staf kejurulatihan dan para pemain sendiri kini menampakkan hasil yang positif baik daripada pasukan … Continue reading “Minggu positif buat kem Sarawak”

Kunjungan Hormat Persatuan Bolasepak Sarawak Kepada Yang Amat Berhormat Datuk Patinggi (DR) Abang Haji Abdul Rahman Zohari Bin Tun Datuk Abang Haji Openg, Ketua Menteri Sarawak

Kuching: Kunjungan hormat Persatuan Bolasepak Negeri Sarawak kepada Yang Amat Berhormat Datuk Patinggi  (DR) Abang Abdul Rahman Zohari Bin Tun Datuk Abang Haji Openg, Ketua Menteri Sarawak di Pejabat Ketua Menteri di Wisma  Bapa Malaysia hari ini membuka lembaran baru untuk membantu FAS dalam membangunkan sukan bolasepak negeri. Kunjungan hormat yang diketuai oleh Presiden FAS, … Continue reading “Kunjungan Hormat Persatuan Bolasepak Sarawak Kepada Yang Amat Berhormat Datuk Patinggi (DR) Abang Haji Abdul Rahman Zohari Bin Tun Datuk Abang Haji Openg, Ketua Menteri Sarawak”

Denny berpuas hati dengan peningkatan prestasi memberangsangkan skuad muda Sarawak FA

Setelah mengharungi perlawanan menentang pasukan serba lengkap JDT II tempoh hari di Stadium Sarawak, para pemain mempamerkan persembahan yang meyakinkan dengan corak permainan yang diterapkan. Menurut Denny lagi, pembentukan pasukan yang perlu melalui beberapa fasa ketika berlangsung liga Premier mengambil masa kerana ia memerlukan komitmen yang jitu daripada para staf kejurulatihan dan komitmen para pemain. … Continue reading “Denny berpuas hati dengan peningkatan prestasi memberangsangkan skuad muda Sarawak FA”

Stadium Sarawak Bakal Bergema Malam Ini – GB13

Setelah sekian lama, akhirnya Sarawak FA bakal menggunakan Stadium Sarawak untuk pertandingan Liga Premier malam ini. Pasukan Sarawak yang baru mendapat suntikan baru setelah satu kuota perpindahan pemain dibenarkan oleh MFL semalam menyaksikan Rodrigo Amorim bakal menampilkan persembahan sulung bersama Sarawak seandainya pendaftaran pemain tersebut diluluskan MFL pada pagi ini. Skuad Sarawak yang amat memerlukan … Continue reading “Stadium Sarawak Bakal Bergema Malam Ini – GB13”

Wahet Uji – “Kacang Lupakan Kulit”

Menyentuh mengenai komen bekas Pengarah Kejurulatihan Bolasepak Sarawak tahun 2017-2018, Wahet Uji terhadap Dato Posa Majais yang tular di media sosial beberapa hari ini, Dato Posa Majais selaku Presiden Persatuan Bolasepak Sarawak (FAS) tampil untuk bertindak balas terhadap komen Wahet. Dato Posa Ketika di temui berkata Wahet Uji tidak sepatutnya berkata sebegitu terhadap bekas majikan … Continue reading “Wahet Uji – “Kacang Lupakan Kulit””

Hamzah Brahim Tidak Berpuas Hati Dengan Mutu Kepengadilan Yang Rendah

Pengurus pasukan Sarawak, Hamzah Brahim nyata kecewa dan tidak berpuas hati dengan mutu kepengadilan yang dipamerkan para pengadil dalam beberapa perlawanan yang melibatkan pasukan Sarawak samada di gelanggang sendiri mahupun di gelanggang lawan. Menurut Hamzah lagi, mutu kepengadilan yang rendah banyak merencatkan permainan pasukan Sarawak yang nyata sekali menyebelahi pasukan lawan. Justeru itu, beliau menagih … Continue reading “Hamzah Brahim Tidak Berpuas Hati Dengan Mutu Kepengadilan Yang Rendah”

Kem Sarawak Tetap Optimis

Caretaker Sarawak, Mohd Denny Da’ail tetap menganggap pemain-pemain Sarawak dapat memberikan persembahan terbaik menjelang perlawanan Liga Premier menentang Kelantan petang ini. Menurut Denny, persiapan telah pun di buat untuk menghadapi Kelantan. Denny yang mengetengahkan corak permainan yang berbeza berjaya mengikat JDT II dalam debut pertama beliau  di Larkin Sabtu lepas. Menurut pengurus pasukan Sarawak, Hamzah … Continue reading “Kem Sarawak Tetap Optimis”

Ngap Sayot

“2019 bakal menyaksikan musim penuh cabaran buat skuad Ngap Sayot. Namun kami akan menggalas tugas sebaik mungkin demi lencana di dada.”- Mohd Farhan

Ayuh penyokong Sarawak! penuhkan stadium agar bergema dengan sorakan anda!